Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.            

Ja, ik ga akkoord X

Zonnige zomerse ijsthee

 De lekkerste dorstlesser op een warme dag!

IJsthee maken is een koud kunstje. Letterlijk. Er zijn verschillende manieren om ijsthee te maken. Met warm water en ijsblokjes, maar je kunt de thee ook koud zetten. Met koud water dus. Echt! Dat duurt weliswaar veel langer, maar je krijgt er ook veel voor terug. De smaak is namelijk een stuk complexer door het langzame proces. Probeer het eens met de zetwijzen en recepten hieronder. Enjoy!

Cold brew teaThee

Doe 10 à 12 gram losse thee naar keuze in een fles met wijde hals of in een glazen theepot. Je kunt de Modena of Verona van Bredemeijer gebruiken (zonder filter). Dan kun je zien hoe prachtig de thee eruit ziet wanneer je hem schenkt. Doe er fruit en/of biologische bloemen en kruiden naar smaak bij. Hieronder vind je wat voorbeelden.

Vul aan met 1 liter koud water uit de kraan, sluit de pot of fles goed af en zet minimaal 4 uur tot een hele nacht in de koelkast. Schenk de thee door een zeefje in hoge glazen, eventueel over nog wat ijsblokjes. Ter decoratie kun je nog wat vers fruit in het glas doen. Chin-chin!

Snel-klaar-ijsthee Fruit Geen tijd of zin om zo lang te wachten tot de thee klaar is? Maak dan de  snelle variant: Doe 12 -15 gram losse thee in het filter van een glazen theepot van 1 liter. Je maakt de thee nu iets sterker, omdat er nog ijsblokjes bij komen.  Wil je zwarte of oolong thee maken? Giet er 900 ml water van ca. 90°C overheen. Maak je groene of witte thee, gebruik dan water van 75°-85°C. Laat de thee 2,5 minuten trekken. Haal het zeefje met de thee uit de pot en voeg verse vruchten naar smaak aan de thee toe. Vul aan met zoveel ijsblokjes als er nog bij kunnen, eventueel nog kruiden en/of biologische bloemen naar smaak en laat minstens 5 minuten staan. Serveer in hoge glazen, waar je eerst nog wat ijsblokjes in hebt gedaan.

Recepten

Cold brew:

  • 10 gr oolong thee bijv dong ding, tieguanyin, ali shan
  • 5 zoete frambozen
  • 1 witte (wilde) perzik
  • optioneel: biologische rozenblaadjes of andere bloemblaadjes
  • 1 liter kraanwaterTheepot Modena

Doe de theeblaadjes in een goed afsluitbare fles, pot of glazen theepot. Was de perzik, snij in partjes, verwijder de pit; doe de partjes op de theeblaadjes. Voeg de frambozen en evt de bloemblaadjes toe. Vul aan met het kraanwater. Sluit goed en zet koel weg, minstens 4 uur, liefst nog de hele nacht.

Fast brew:

  • 14 gr Chinese groene thee
  • 1/2 komkommer
  • 1/2 citroen
  • ijsblokjes
  • optioneel: borage (komkommerkruid) of korenbloemblaadjes

Zet de thee op gebruikelijke wijze met 8 dl water en zacht water van ca 80°C. Laat 2,5 minuut trekken. Vul een glazen kan of glazen theepot voor 1/4 met ijsblokjes. Snij m.b.v. een kaasschaaf dunne plakken in de lengte van de gewassen komkommer en doe daar een paar van in de kan of pot. Snij partjes of plakjes van de citroen; verwijder eventuele pitjes. Doe ze bij de komkommer, evenals de bloemetjes. Zeef de thee voorzichtig boven de ijsblokjes, roer om en bewonder minstens 5 minuten de schoonheid alvorens in te schenken over nog wat ijsblokjes in een hoog glas.

Geef een reactie