Creatief met cocktails: technieken, smaken en meer!

 

De beste cocktails ontstaan uit creatieve technieken en inspirerende smaakcombinaties. Ben jij iemand die graag nieuwe recepten uitprobeert? Step up your game met onze tips en tricks, smaakcombinaties en meer!

 

Technieken

Shaken

Een cocktail shaken is één van de meest bekende technieken. Hiervoor gebruik je een [cocktailshaker]. Voeg je ijsblokjes, ingrediënten, en alcohol naar keuze toe en shake de cocktailshaker voor ongeveer 10 seconden. Wanneer er een mooi ijslaagje op de buitenkant van de shaker ontstaat dan is je cocktail geshaket. Wil je eruit zien als een echte home bartender? Probeer dan om tijdens het shaken de shaker te spinnen! Spinnen is het ronddraaien van de shaker op je handpalm. Zorg er wel voor dat je een doekje bij de hand hebt voor het geval dit de eerste keer niet lukt!

Stirren

Je kent vast wel het gezegde ‘shaken, not stirred’. Maar een cocktail kun je ook maken door deze juist wel te stirren. Je gebruikt deze techniek bij cocktails met weinig ingrediënten omdat de ingrediënten al voldoende mengen door te roeren. Ook kun je deze techniek gebruiken om de zijdeachtige structuur van je cocktail te behouden. Om een cocktail te stirren heb je een [cocktailglas en een barlepel] nodig. Schenk de ingrediënten in het glas en roer (stir) deze goed door.

Muddlen

Je kunt er ook voor kiezen om je ingrediënten te muddlen. Daarvoor gebruik je een [muddler]. Deze techniek gebruik je om bijvoorbeeld kruiden te kneuzen of om ijs te crushen. Voeg je ingrediënten en ijsblokjes toe en muddle deze goed. Daarna nog even met de barlepel goed roeren en voilà, je cocktail is klaar om te serveren!

 

Smaken: maak je eigen siropen

Je kunt de smaak van je cocktail verrijken door het gebruiken van een siroop. Het maken van je eigen siropen is helemaal niet moeilijk! Dit zijn onze tips:

Suikerwater

Doe 100 ml water en 100 gram suiker in een pan en warm deze op totdat de suiker helemaal gesmolten is. Blijf in de tussentijd goed roeren. Let er wel op dat het water niet gaat koken!

Kaneelsiroop

Doe 100 ml water, 100 gram suiker en een stokje kaneel in een pan. Warm deze op totdat de suiker helemaal gesmolten is en het kaneel stokje zacht geworden is. Blijf in de tussentijd goed roeren. Voeg meer kaneel toe naar smaak.

Vanillesiroop

Doe 100 ml water, 100 gram suiker en 5 druppels vanille extract in een pan en warm op totdat de suiker helemaal gesmolten is. Blijf in de tussentijd goed roeren. Voeg meer vanille extract toe naar smaak.

 

Cocktail garnering

De presentatie van je cocktail is bijna net zo belangrijk als de smaak van je cocktail. Hoe mooier deze is aangekleed, hoe professioneler hij eruit ziet. Met deze simpele tips heb je zo een fantastische cocktail!

Zout- of suikerrandje

Een cocktail ziet er direct feestelijk uit als het glas een mooi zout- of suikerrandje krijgt. Neem een schijfje limoen of citroen en wrijf hiermee de rand van het cocktailglas in. Vervolgens dompel je het randje in een laagje zout of suiker. Voilà, je cocktail is gegarneerd!

Gedroogd fruit

Gedroogd fruit is een hele leuke toevoeging aan je cocktail. Het voegt extra smaak toe, maar ook zeker extra flair. Kies bijvoorbeeld uit gedroogde schijfjes sinaasappel, citroen of limoen. Voor een extra bijzondere cocktail kun je ook kiezen voor gedroogde appel, kiwi, komkommer of mango. Voeg toe aan je cocktail naar smaak of garneer er de rand van je cocktail mee.

 

Ben je op zoek naar meer inspiratie? Lees dan ook onze andere blogs!