Slow coffee: de kunst van de tijd nemen

Slow coffee: de kunst van de tijd nemen
 

Slow coffee is de afgelopen jaren snel gestegen in populariteit. In bijna elk huishouden kun je wel een French press of een espressomaker vinden waarmee een speciale koffie wordt klaargemaakt. Maar wat is slow coffee nou precies? Wij vertellen het je!

 

Slow coffee is genieten van het moment

Het is goed om zo nu en dan de tijd te nemen. Slow coffee is een moment voor jezelf, waarin je niets moet. Door in het moment te zijn en bewust bezig te zijn met het zetten van je kopje koffie wordt het een rustmoment. Het helpt je om je hoofd leeg te maken, je energie weer op te laden en met een frisse, ontspannen houding weer de dag aan te gaan!

 

De zetmethode

Slow coffee ontleent zij naam aan twee dingen: de tijd nemen voor je kop koffie en de zetmethode. De methode van het zetten van een goede kop koffie gaan we beschrijven in drie delen: de zetmethode, het kiezen van je koffiebonen en de maalgraad. Als eerste bepaal je de zetmethode. Er zijn tegenwoordig veel zetmethodes waar je uit kunt kiezen. Bij slow coffee is het bepalend dat je je koffie met aandacht zet en handmatig te werk gaat. Je kunt bijvoorbeeld je koffie zetten met een espressomaker. 

 

Koffiebonen

Vervolgens kies je de koffiebonen uit. Je kunt kiezen tussen een blend, een single origin of een single estate. Een blend bestaat uit koffiebonen uit meerdere landen die samen een heerlijk recept vormen, waarbij je ervan kunt uitgaan dat het een goede body en heerlijke aroma’s heeft. Daarnaast heb je een single origin of single estate. Single origin is koffie uit één land en single estate komt uit één land van één boer. Hoe specifieker, hoe meer uitgesproken de smaken worden.

 

Maalgraad

Dan is het nu tijd om de maalgraad te bepalen. Koffiebonen moet je malen om de smaken eruit te kunnen halen. Hoe fijner je maalt hoe meer je kunt onttrekken; hoe grover je maalt hoe minder smaak je kunt onttrekken. Als je te veel smaak onttrekt dan wordt je koffie bitter en als je te weinig smaak onttrekt dan wordt je koffie zuur. Ook de zetmethode is van invloed op de te kiezen maalgraad. Gebruik voor het maken van een espresso een fijne maling en voor koffie die je met een French press maakt juist een iets grovere maling.

 

Probeer het thuis

Lijkt het je wel wat om ook eens te gaan experimenteren met slow coffee? Neem een kijkje in onze uitgebreide collectie koffieproducten!