10 Koffietrends die blijven

 

Gastblog door Moniek Smit

 

Bijna iedereen drinkt weleens koffie en werkelijk iedereen heeft er een mening over. Koffie is een hot topic en krijgt steeds meer aandacht. Koffiezetten en -drinken doen we vandaag heel anders dan zo’n 15 jaar geleden, zowel thuis als buiten de deur. De ontwikkelingen volgen elkaar snel op, met opmerkelijke hypes en blijvende trends. De 10 koffietrends die je zeker tegenkomt als je er op let, deel ik met je in dit artikel.

 

1. Gemak dient de mens

Na de introductie van koffiepads, is de markt voor ‘single cup’ zetmethodes enorm snel gegroeid. Naast pads zijn er pods en capsules in verschillende formaten op de markt. De populariteit toont aan dat gemak best iets mag kosten. Voor een makkelijk kopje koffie betalen we zomaar 3 keer zoveel als voor gemalen koffie of koffiebonen.

 

2. Variatie, ook voor thuis

Een cappuccino of latte is allang niet meer alleen buiten de deur te krijgen. We drinken thuis steeds vaker melkkoffies (en steeds minder koffiemelk). De verschillende recepten gaan zelden nog in een traditionele kop en schotel, koffie mag in een mooie beker, een mokje of in glaswerk. Hier zijn geen regels voor, het hangt af van eigen smaak en voorkeur.

 

3. Koffie to go 

Een trend die moeizaam op gang kwam en nu niet meer weg te denken is: onderweg koffiedrinken. In de trein, in de auto, lopend en ook op de fiets, je ziet overal mensen met koffiebekers. Opvallend is dat die bekers steeds vaker eigen thermosbekers zijn, in plaats van wegwerp. Dit past ook goed bij de volgende trend.

 

4. Duurzaam koffiedrinken

De kritiek op de hoeveelheid afval door koffiecapsules en wegwerpbekers neemt toe. Consumenten hebben daarnaast meer aandacht voor de herkomst van koffie en een eerlijke prijs voor de koffieboeren. De bewustheid zal de komende jaren toenemen, aangezien de productie van koffie onder druk staat en koffiebedrijven meer aandacht aan duurzaamheid geven.

 

5. Plant based melk

De opmars van soja, cocos, amandel, haver en rijstmelk in combinatie met koffie is niet te stuiten. De alternatieven zijn er allang niet meer alleen voor mensen die geen melk mogen, plantaardige varianten worden bewust gekozen. Vaak voor gezondheid en duurzaamheid en zeker ook voor de smaak.

 

6. Koffie als wijn

Een koffie uit Brazilië, Kenya of Indonesië, die kopen we ‘gewoon’ bij de supermarkt. De vraag naar koffiesoorten uit een specifieke regio met transparante informatie over verwerking en branding neemt toe. Voor je het weet is het gewoon om een gewassen Yellow Bourbon uit Cerrado uit te kiezen, net als bij een mooie wijnkaart.

 

7. Barista's en koffiekunst

De held van iedere koffiebar: de barista. Een populair beroep onder studenten. De barista maakt niet alleen heerlijke koffie en prachtige melkkunstwerken, koffiekennis is minstens zo belangrijk. Thuisbarista’s zijn in opkomst, een gloednieuwe hobby voor mensen die hun keuken willen veranderen in een koffiebar, inclusief glimmende machine.

 

8. Cold brew koffie

Nog een trend die langzaam maar zeker door heeft gezet: koude koffie. Iced coffee, frozen cappuccino en zelfs nitro coffee waarbij koffie uit een tap komt. Erg populair bij de nieuwe generatie koffiedrinkers. Ook kant-en-klaar te koop in blikjes en flesjes in allerlei smaken. Zo wordt koffie ook een fris drankje.

 

9. Koffie als ingrediënt

Chefkoks en bartenders hebben koffie opnieuw ontdekt. De verschillende herkomsten van koffie geven een breed palet aan smaken, van fris zuur tot vol zoet. Een goede smaakmaker in patisserie, desserts en cocktails, maar ook voor warme sauzen en marinades.

 

10. Terug naar filterkoffie

Een trend die gestaag doorzet: de terugkomst van filterkoffie. Niet zoals het ‘vroeger’ was, maar vernieuwd naar de behoeftes van nu. Een goed gezette filterkoffie maakt de verschillende smaken in koffie proefbaar. Steeds meer mensen hebben meer dan één koffiezetmethode thuis, met eigen rituelen als er tijd voor is. Des te meer moeite en aandacht voor het zetten, des te uitgebreider wordt er genoten van koffie.

 

Op zoek naar meer koffie inspiratie? Lees dan onze andere blogs of neem een kijkje in de webshop!