Alles wat je moet weten over koffiebonen

 

Wereldwijd worden er dagelijks meer dan 2 miljard kopjes koffie gedronken. Dat zijn heel wat koffiebonen! In deze blog vertellen we je meer over de twee bekendste koffiesoorten en hun kenmerken. Koffie wordt gemaakt van de bessen van de koffieplant. Er bestaan verschillende soorten koffieplanten, maar voor de commerciële productie van koffie worden er eigenlijk maar twee soorten gebruikt: Arabica en Robusta.

Arabica
De Arabicaplant groeit voornamelijk in hooggelegen gebieden rond de evenaar. De planten groeien vaak in gebieden tussen de 1000 en 2000 meter hoog. Je kunt je misschien voorstellen dat een productieproces in hooggelegen gebied kostbaar is en dat maakt dat Arabicakoffie vaak relatief iets duurder is.

De Arabicaboon is groter en bevat minder cafeïne in vergelijking met de Robustaboon. De smaak van de koffie is zacht, mild en complex. Deze verfijnde en aromatische koffie is zeer geliefd en wordt dan ook wereldwijd het meest gedronken: 60% tot 70% van de wereldproductie is Arabicakoffie. Deze soort staat bekend als koffie van de hoogste kwaliteit en wordt daarom vaak door barista’s gebruikt.

Robusta
Ook de Robustaplant groeit voornamelijk in gebieden rond de evenaar. In tegenstelling tot de Arabicaplant, groeit deze soort juist vaak in lager gelegen gebieden. De planten zijn beter bestand tegen vocht, hitte en ziektes. Dit maakt dat Robustakoffie vaak goedkoper is dan Arabicakoffie.

De bonen van deze plant zijn klein en rond en bevatten meer cafeïne dan de Arabicaboon. De koffie heeft een scherpe, stevige smaak met een volle body. De krachtige en soms bittere smaak van de Robusta wordt vooral gewaardeerd in espresso’s.

Blends
Beide bonen hebben hun eigen karakteristieke smaak, maar kunnen ook goed samen geblend worden. Zo ontstaan er weer oneindig veel nieuwe smaken. Er bestaan veel melanges van zowel Arabica als Robusta bonen, maar je kunt zeker ook 100% Arabica of 100% Robusta koffie kopen.

Er zijn eindeloos veel smaken in koffie te ontdekken en welke soort of blend jij kiest, hangt helemaal van jouw smaak af. Beiden soorten zijn de perfecte basis voor een heerlijke kop koffie!

 

Bekijk ook onze andere blogs voor meer inspiratie.