Hoe kies ik mijn favoriete koffie?

Als je in de supermarkt of in een speciaalzaak bij het koffieschap staat, valt er enorm veel te kiezen. Gemalen koffie of juist hele bonen? Robusta of Arabica? Blend of single origin? En dan valt er ook nog genoeg te kiezen qua koffiemerken. Elke soort heeft een eigen unieke smaak en bepaalt voor een groot deel hoe jouw uiteindelijke kopje koffie smaakt. Welke koffie je kiest, is afhankelijk van je eigen voorkeuren. Er is een aantal punten waar je op kunt letten bij het kiezen van een koffie die het beste bij jou past.

Kwaliteit
Er zijn grote prijsverschillen te vinden in koffie. Vaak zijn de duurdere koffies van betere kwaliteit, maar het is zeker geen garantie. Ook hier geldt dat wát je kiest een kwestie van smaak is. De één is helemaal tevreden met een goedkope filterkoffie en de ander koopt liever de duurste speciaal koffie.

Koffiesoort
Over het algemeen zijn Arabica bonen van betere kwaliteit. Arabica koffie heeft een verfijnde, zachte en fruitige smaak en bevat minder cafeïne. Pure Robusta koffie is sterk, bitter en scherp van smaak en bevat meer cafeïne dan Arabica koffie. Robusta wordt vaak gebruikt in espresso’s. Je zult vaker een 100% Arabica koffie vinden dan een 100% Robusta. Deze soorten worden vaak met elkaar gemixt en er zijn dan ook oneindig veel heerlijke koffies te vinden die een melange van Arabica en Robusta bevatten.

Blend of single origin
Een blend bestaat uit koffiebonen uit meerdere landen die samen een melange vormen. Daarnaast heb je single origin of single estate koffie. Single origin is koffie uit één land en single estate komt uit één land van één boer. Hoe specifieker, hoe meer uitgesproken de smaken worden. Door de verschillende soorten te proeven ga jij ontdekken welke jij het lekkerst vindt.

Versheid
Hoe ouder koffie wordt, hoe minder smaak die zal hebben. Bij sommige koffiemerken staat op de verpakking wanneer de bonen gebrand zijn. Hoe recenter de bonen gebrand zijn, hoe beter de smaak. Tip: als je weinig kan ruiken aan de bonen, dan zul je er ook minder van proeven.

Bonen of gemalen koffie
De keuze voor koffiebonen of gemalen koffie, hangt af van het apparaat waar je de koffie mee zet. Gebruik je een apparaat dat verse bonen maalt, dan is de keuze makkelijk gemaakt. Als je een filterkoffieapparaat hebt, kun je voor gemalen filterkoffie kiezen maar je zou ook de bonen thuis vers kunnen malen. Met een koffiemolen heb je letterlijk in een handomdraai vers gemalen koffie. Hoe verser de gemalen koffie, hoe meer smaak.

Maalgrofheid
Op de verpakking van filterkoffie staat soms aangegeven hoe fijn of grof de koffie gemalen is. Hoe fijner de maling, hoe meer smaak je kunt onttrekken. Hoe grover daarentegen, hoe minder smaak je kunt onttrekken. Als je echter te veel smaak onttrekt dan wordt je koffie bitter en als je te weinig smaak onttrekt dan wordt je koffie te zuur. Het is zoeken naar de juiste balans. Voor espresso gebruik je altijd een fijne maling en voor filterkoffie over het algemeen een grovere maling.

Smaakintensiteit
Op de meeste koffieverpakkingen vind je zoiets als de ‘smaakintensiteit’ die vaak wordt weergegeven door middel van een cijfer. Hoe hoger het cijfer, hoe hoger de intensiteit. De smaakintensiteit wordt bepaald door de brandgraad van de koffie. Een lichte branding (lage intensiteit) zorgt voor een milde smaak met fruitige tonen, zonder een bittere bijsmaak. Hoe donkerder de bonen gebrand zijn (hoge intensiteit), hoe meer bittere tonen naar voren komen en hoe intenser de koffie uiteindelijk zal smaken.

De keuze
Al deze elementen hebben dus invloed op de uiteindelijke smaak van de koffie. Bij het kiezen kijk je per onderdeel naar waar jouw voorkeur naar uit gaat. Ook is het leuk om verschillende koffies uit te proberen en er zo achter te komen wat jouw favoriet is. Als je een koffie hebt gekozen, is het éindelijk tijd om je koffie te zetten. Een goede basis voor je kopje koffie is gelegd. Nu kun je nog door middel van het soort water dat je gebruikt, hoe snel je deze schenkt, de temperatuur van het water, de zetmethode, de bijbehorende filters en natuurlijk het recept nog bepalen hoe je kopje koffie uiteindelijk smaakt.

 

Bekijk ook onze andere blogs voor meer inspiratie.