Wine o'clock


Het serveren van wijn lijkt in eerste instantie erg eenvoudig. Je kiest een fles, neemt een wijnglas, ontkurkt de fles en schenkt de wijn in het glas. Niets is echter minder waar. Het schenken van wijn is een ritueel dat de nodige aandacht verdient. En hoewel we niet allemaal sommelier zijn, zijn er wel een paar eenvoudige regels waarmee we rekening kunnen houden. Zo kom je niet alleen professioneel over, maar geniet je ook nog meer van de wijn die je schenkt.

Temperatuur
Er bestaan veel misverstanden over de juiste temperatuur voor wijn. Heel vaak wordt witte wijn bijvoorbeeld te koud geserveerd en rode juist veel te warm. Te koude wijn verliest de aroma’s en bij wijn die te warm is, komt de alcohol te veel tot uiting. Het op de juiste temperatuur laten komen van de wijn, noemen we chambreren. Afgeleid van het Franse woord chambre dat ‘kamer’ betekent. De wijn moet op kamertemperatuur komen. Maar let op: de huidige kamertemperatuur van 20 graden is te hoog voor elke wijn. Het is beter om de wijn wat te koud dan te warm te schenken.

Het openen van de fles
Veel flessen hebben tegenwoordig een schroefdop. Jammer, want het openen van een fles met echte kurk, blijft een mooi ritueel dat de stemming en de verwachtingen van de gasten kan beïnvloeden. Er zijn tientallen modellen kurkentrekkers te koop. Toch is het traditionele kelnersmes het meest geschikt om een fles te ontkurken. Let er bij het openen van de fles op dat de boor van de kurkentrekker precies in het midden van de kurk geplaatst wordt en dat de kurk niet doorboord wordt, om een stukje kurk in de wijn te voorkomen.

Decanteren en karafferen
Decanteren en karafferen is niet hetzelfde. Met decanteren bedoelen we het overgieten van gerijpte wijn in een slanke karaf om het bezinksel van de wijn te scheiden. Het decanteren gebeurt boven een kaars, zodat goed zichtbaar is wanneer het zinksel uit de fles begint te komen. Karafferen wordt vooral gedaan als de wijn nog niet goed op dronk is, vaak bij te jeugdige wijn. Hij moet dan meer lucht krijgen en dit kan door hem over te gieten in een brede karaf.

Het bewaren van wijn
Als een geopende fles wijn niet in een keer leeg gaat, hoe kunnen we deze dan het best bewaren? Zuurstof is goed als een fles net geopend wordt, maar als de wijn te lang contact heeft met zuurstof, levert dat juist weer problemen op. Als gevolg hiervan krijgt de wijn namelijk een azijnachtige geur en smaak. Als je de wijn vacumeert komt hij helemaal niet meer in aanraking met zuurstof en blijft de wijn dus nóg langer lekker.

Klinkende glazen
Het verhaal gaat dat mensen vroeger juist met opzet de glazen tegen elkaar lieten klinken opdat er wijn van het ene in het andere glas kon komen en men niet bang hoefde te zijn dat de gastheer zijn gast slechte wijn had ingeschonken. In formele kringen geldt het echter als ongepast om met glazen te klinken. Deftige heren en dames associëren klinkende glazen met drinkgelagen, waar de alcohol vrijelijk vloeit. In een wat intiemer en vooral kleiner gezelschap van familie of vrienden kan klinken heel goed. Het gebaar drukt dan verbondenheid uit.

 

Zie ook onze andere blogs voor meer inspiratie!