Cold brew ijskoffie: inspirerende smaakcombinaties!

Cold brew ijskoffie
 

Koffie! We houden er allemaal van. Koffie geeft ons frisse energie en door het zelf klaarmaken van een speciale koffie creëer je ook een rustmoment. Er zijn heel veel verschillende manieren om koffie te bereiden.

Soms wil je heel graag die shot cafeïne, maar heb je geen zin in een hete bak koffie. Probeer dan een cold brew! Deze heerlijk verfrissende cold brew koffie is een echte aanrader. We vertellen over onze favoriete smaakcombinaties, voor iedereen die een beetje afwisseling zoekt in zijn cafeïne intake!


Ingrediënten

arabica bonen 80 gr • 1 liter water • ijsblokjes • 30 ml melk (of amandelmelk) • optioneel: vanille extract

 

Benodigdheden:

koffiemolen • (glazen) pot of karaf • koffiefilter of een [French Press]

 

Bereiding: 

1 Maal de arabica bonen zo fijn mogelijk. Als je geen koffiemolen hebt kun je ook voorgemalen bonen gebruiken.

2 Doe de gemalen koffie in een grote pot of karaf en giet hier 1 liter water bij. Roer goed door.

3 Dek de pot of karaf af en laat 12 uur staan.

4 Filter nu de koffie. Dit doe je met een koffiefilter of een [French Press]. Let er goed op dat alle restanten van de gemalen koffie uit het koffieconcentraat gefilterd zijn.

5 Vul een glas met ijsblokjes.

6 Schenk het glas voor 1/4e vol met de koffie.

7 Schenk nu de melk er overheen.

8 Voeg naar smaak een paar druppels vanille extract toe.

 

Wil je je cold brew koffie nog meer smaak geven? Probeer dan eens deze cold brew variaties:

 

1 Een cold brew met vers citroensap en tonic

Voeg 20 ml vers citroensap toe bij stap 2. Bij stap 7 vervang je de melk door 100 ml tonic. Een verfrissende combinatie!

 

2 Een cold brew met amandelmelk, vanille extract en kaneel

Deze combinatie geeft je cold brew een zoete en volle smaak. Gebruik bij stap 7 amandelmelk en voeg toe naar smaak. Het vanille extract (een paar druppels) en een snufje kaneel voeg je toe bij stap 8. Nog even goed doorroeren en je cold brew is klaar om te drinken.

 

3 Een cold brew met donkere chocoladesiroop

Gebruik bij deze cold brew variatie een chocoladesiroop die bedoeld is voor de verrijking van dranken. De siroop heeft een krachtige chocoladesmaak en past goed bij de donkere noten van koffie. Voeg ongeveer 5 ml chocoladesiroop toe bij stap 8, in plaats van het vanille extract.

 

4 Een cold brew met honing en notenlikeur

Voor de echte zoetekauw is een cold brew met honing en notenlikeur een echte aanrader. Voeg bij stap 8 een theelepel honing en 10 ml notenlikeur toe en roer goed door. Lekker voor na het avondeten of aperitief.  

 

5 Een cold brew met verse gember en chili

Voor de echte waaghalzen is er ook nog de cold brew met verse gember en chili. De verse gember voeg je toe bij stap 2. Snijd ongeveer 5 plakjes van 2 cm en voeg deze toe aan de pot of karaf. De chili voeg je bij stap 8 toe in plaats van het vanille extract. Een snufje chili is genoeg, maar als je houdt van extra pit kun je altijd meer toevoegen. Roer het geheel nog even goed door en laat je verassen!

 

Ben je op zoek naar meer inspiratie? Lees dan ook onze andere blogs.